ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΔΙΑΘΛΑΣΤΙΚΗ ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ

Σε αυτήν την σελίδα μπορείτε ενημερωθείτε σχετικά με την διαθλαστική χειρουργική. Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να απευθυνθείτε σε εμάς, είτε μέσω τηλεφώνου, είτε μέσω email, ειτε μέσω των κοινωνικών δικτύων του ιατρείου.

Με τον όρο «διαθλαστική χειρουργική» αναφερόμαστε σε μια ευρεία γκάμα χειρουργικών τεχνικών για τη διόρθωση διαθλαστικών ανωμαλιών, όπως η μυωπία, η υπερμετρωπία, ο αστιγματισμός και η πρεσβυωπία. Ο όρος «διαθλαστική χειρουργική» προέρχεται από τον βασικό στόχο αυτών των επεμβάσεων, που δεν είναι άλλος από την αλλαγή της διάθλασης του οφθαλμού, δηλαδή της «δύναμης» του οφθαλμού να εστιάζει τις φωτεινές ακτίνες σε ένα συγκεκριμένο σημείο. Ιδανικά η εστίαση πρέπει να γίνεται πάνω στην ωχρά κηλίδα του οφθαλμού ώστε να έχουμε ευκρινή όραση. Αυτό δεν συμβαίνει στις περιπτώσεις με μυωπία, υπερμετρωπία, αστιγματισμό και πρεσβυωπία καθώς οι ακτίνες εστιάζονται σε άλλοτε άλλο σημείο, μακριά από την ωχρά κηλίδα. Με τις διαθλαστικές επεμβάσεις ρυθμίζουμε την εστίαση του οφθαλμού, όπως θα έκαναν τα γυαλιά και οι φακοί επαφής, με αποτέλεσμα καθαρή και ευκρινή όραση.

Η διαθλαστική χειρουργική περιλαμβάνει πολλές τεχνικές. Οι περισσότερες από αυτές χρησιμοποιούν την τεχνολογία των laser για να σμιλεύσουν το σχήμα του κερατοειδούς ώστε να δρα όπως θα δρούσε ένας φακός επαφής ή τα γυαλιά μας. Άλλες τεχνικές χρησιμοποιούν «ενδοκερατοειδικά ενθέματα», δηλαδή «τεχνητούς φακούς» που εμφυτεύονται μέσα στον κερατοειδή, ενώ άλλες τεχνικές χρησιμοποιούν «ενδοφθάλμιους φακούς» που εμφυτεύονται μέσα στον οφθαλμό, όπως γίνεται στην περίπτωση της επέμβασης του καταρράκτη. Η επιλογή της κατάλληλης τεχνικής εξαρτάται από αρκετούς παράγοντες και αποσκοπεί στο να προσφέρει το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα με τη μέγιστη ασφάλεια.

Στο οφθαλμολογικό ιατρείο Μιχάλη Κ. Αρβανίτη θα σας προτείνουμε ποια μέθοδος είναι η καλύτερη και ασφαλέστερη για εσάς. Ο γιατρός χειρουργεί με τα πιο σύγχρονα συστήματα Laser και ποιο συγκεκριμένα: το τελευταίας γενιάς Femtosecond Laser FS 200 Hz της Alcon Wavelight, το Excimer Laser ΕΧ 500 της Alcon Wavelight και το Eye-Q 400 Alegrettoτης Wavelight. Και τα τρία laser είναι πολύ υψηλής ακρίβειας και διορθώνουν τόσο το βασικό διαθλαστικό σφάλμα δηλαδή μυωπία, υπερμετρωπία και αστιγματισμό, όσο και άλλα σφάλματα που επηρεάζουν την ποιότητα της όρασης γνωστά ως «υψηλής τάξεως εκτροπές».

Ο προεγχειρητικός έλεγχος γίνεται με αντίστοιχα υψηλής ακρίβειας συστήματα, τα οποία επικοινωνούν αυτόματα με τα laser και μεταφέρουν τα ακριβή δεδομένα κάθε ασθενούς. Με αυτό τον τρόπο είναι δυνατή η εξατομίκευση των παραμέτρων για κάθε ασθενή προσφέροντας άριστα αποτελέσματα.Τέτοιες περιπτώσεις αποτελούν οι διορθώσεις της κυκλοστροφής του οφθαλμού, οι topo-guided και wavefront-guided διαθλαστικές επεμβάσεις κτλ.